SISTEME DE DETECTIE SI SEMNALIZARE INCENDIU – TERMINOLOGIE SPECIFICA

Instalatie de detectare, semnalizare si avertizare incendiu (IDSAI) – ansamblu complex de echipamente electrice care are rolul de a asigura supravegherea unei cladiri, sau incinte in vederea detectarii, semnalizarii si avertizarii asupra izbucnirii unui incendiu, in timp util interventiei in sensul localizarii si actionarii impotriva acestuia.

Alarma de incendiu – indicatie vizuala, audibila sau tactila a incendiului.

Alarma falsa – alarma de incendiu provocata de alte cauze decat incendiul.

Compartiment de incendiu – compartiment ale carui elemente de delimitare trebuie sa aiba o rezistenta la foc stabilita prin reglementarile specific aplicabile constructiilor.

Declansator manual de alarmare (buton de semnalizare manuala) – componenta a IDSAI care este utilizata pentru semnalizarea manuala a alarmei.

Detector de incendiu – componenta a IDSAI care contine cel putin un sensor si care, constant sau la intervale regulate, monitorizeaza cel putin un parametru fizic si/sau chimic asociat cu incendiul si furnizeaza cel putin un corespunzator la echipamentul de control si semnalizare. Decizia de a da alarma de incendiu poate fi luata de detector sau de o alta componenta a IDSAI, de exemplu de echipamentul de control si semnalizare.

Dipozitiv de alarmare – componenta a IDSAI neinclusa in echipamentul de control si semnalizare, care este utilizata pentru a avertiza starea de incendiu (sirena, semnalizator optic).

Dispozitiv de transmisie a alarmei – echipament intermediar care transmite un semnal de alarma de la echipamentul de control si semnalizare la o statie de receptie a alarmei.

Echipament adresabil – orice echipament (de exemplu: detector, declansator manual, sirena, modul) identificat printr-o adresa unica in sistem capabil sa utilizeze un protocol de comunicare cu ECS si care indeplineste o functie de detectare, semnalizare sau comanda.

Echipament auxiliar – echipament care poate declansa sau poate fi declansat de un sistem de detectare si alarma la incendiu.

Echipament conventional – echipament realizat pe arhitectura conventionala cu identificarea starii de alarma sau defect la nivelul liniei nu al dispozitivului.

Incendiu – proces de piroliza sau de ardere care necesita investigare si/sau actiuni corective pentru a preveni punerea in pericol a vietii sau a bunurilor.

Panou repetor de afisare – panou care reproduce toate sau o parte din indicatiile echipamentului de control si semnalizare.

Panou sinopic – reprezentare schematica a cladirii, continand indicatiile active asociate in mod direct cu organizarea cladirii.

Prealarma – avertizare data in cazul in care semnalul inregistrat de un detector depaseste nivelul normal, insa nu atinge inca nivelul de alarma.

Punere in functiune (PIF) – proces in cadrul caruia se verifica daca sistemul instalat indeplineste cerintele definite, se finalizeaza si se ajusteaza parametrii functionali.

Sarcina in veghe – putere consumata de sistem in lipsa alimentarii de la sursa primara de energie, insa in conditiile de functionare in veghe.

Sarcina la alarma – putere maxima (de obicei electrica) necesara in caz de incendiu.

Scenariu de securitate la incendiu – constituie acea parte a pieselor scrise ale proiectului constructiei, instalatiei  sau amenajarii, care sintetizeaza regulile si masurile de aparare impotriva incendiilor stabilite prin documentatiile tehnice de proiectare/executie elaborate.