Importanta filtrului IR retractabil (ICR / IR-Cut Fitler)

In timpul zilei lumina infrarosie are un efect de interferenta asupra calitatii imaginii camerelor video de supraveghere, ducand la distorsionarea culorilor si a contrastelor, precum si la aparitia efectului de neclaritate / incetosare.

In timpul noptii lumina infrarosie este folosita pentru a obtine detalii in intuneric sau cu lumina ambientala scazuta.

Domeniul din lumina vizibila pentru ochiul uman se afla intr-o gama de lungimi de unde cuprinse intre 380 nm – 780 nm, in timp ce lumina infrarosie se intinde de la limita superioara a luminii vizibile pana la razele de unda lunga. Lumina infrarosie nu este vizibila pentru ochiul uman, dar este captata de senzorul camerelor video de supraveghere.

Pentru a evita efectele secundare create de lumina infrarosie in timpul zilei, se instaleaza un filtru IR in fata senzorului. Folosind un asa zis switch de filtre, filtrul IR Cut este retractabil, ceea ce inseamna ca in modul de zi filtru IR Cut este mutat in partea din fata a senzorului in scopul de a bloca lumina infrarosie, iar in modul de noapte filtrul este retras astfel incat lumina IR poate trece direct spre senzor.

Chiar si cele mai bune filtre IR nu pot realiza o filtrare totala, in acest scop se folosesc lentile cu corectie IR pentru o calitate superioara a imaginilor video.